Neobux / Katılın- Kazanın

Fikirlerini Paylaş, Sen de Kazanmaya Başla!

Translate

20131028

Dünyanın En Pahallı Mucize Bitkisi Safran (Crocus sativus)



Safranbolu’ya ismini veren ve en kalitelisi Safranbolu’ da yetişen safran çiçeği, dünyanın en pahalı baharatı olma unvanını taşıyan nadide bir bitkidir. Kendi ağırlığının yüz bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilme özelliği bulunan safran; İlaç, gıda, kozmetik sanayide kullanılmaktadır. Yarım kilogram safran 80 bin çiçekten elde edilmektedir. Safran bitkisinin ürün olarak kullanılan kısmı yalnızca ortasındaki lifler olduğundan yetiştirilmesi ve bakımı çok emek isteyen bir bitkidir. Bu yüzden altın kadar değerlidir.


 

Çok nadir rastlanan ve az yetiştirilen safranın kilosu 15 ile 20 bin dolar arasında. Bu değerli bitkinin en büyük özelliği uzun süre dayanması.


Bir tarladan üç yıl üst üste yararlanılır. Üçüncü yılın sonunda tarla bozulur. Bozulan tarladan soğanlar sökülür, sağlam ve iyi olanlar seçilir ve dikim zamanına kadar muhafaza edilir.
Soğanların sökümü genellikle çapa veya bel ile yapılır. Davutobası' nda Haziran'ın ikinci yarısında genelde gündönümü olan 21 Haziran'da soğanlar topraktan çıkarılmakta, başka alanda bir yıl önceden hazırlanmış olan tarlaya, 20 Ağustos'tan itibaren tekrar dikim yapılmaktadır. Soğanlar tarlaya ekilmeden önce, yetiştiricilerin deneyimine göre hastalık bulaşmasın diye, dış kısımdaki kahverengi kabuklardan arındırılmaktadır. Aynı tarlaya 6-7 yıl sonra tekrar safran dikilebilir.

Her Derde Deva Safran
Safran; gıda sanayiinde kek, kurabiye, bisküvi, pasta, şekerleme, lokum, çorba, tavuk, peynir, tereyağı karışımlarında kullanılıyor. Halk tarafından ise pilav, çorba ve et yemekleri ile zerde gibi geleneksel tatlıların vazgeçilmez unsuru olarak yararlanılıyor. Safran modern tıpta ve eczacılıkta uyarıcı, iştah açıcı, afrodizyak, kalp kaslarını güçlendirici, yatıştırıcı, kriz ve ağrı giderici, çil ve sivilceleri giderici, kabız yapıcı, mideyi kuvvetlendirici, gut, bronşit ve kadın hastalıklarını önleyici tedavi edici etkisi bulunuyor. Safranla hazırlanan gıda maddeleri diğer besinlere oranla daha yüksek bir fiyatla satılıyor. Safran öyle ki, kendi ağırlığının 100 bin katını boyayabiliyor. Parlak ve sarı bir renk veren safranın ilaç üretimi konusunda ayrı bir önemi bulunuyor.


Faydaları
Hafızayı güçlendirir.
Depresyona karşı yararlıdır. Serotonin düzeyini etkilediği düşünülmektedir.
İştah açıcıdır.
Kadınların adet öncesi semptomlarını hafifletebilir.
Hayvanlar üzerinde yapılan deneyde safranın cinsel gücü artırma özelliği görülmüştür.
Son zamanlarda kanseri önleyici ve prostatta kullanıyorlar. Beyin hücreleri yenileyip damar açıcı özelliğine sahip bir bitkidir.
Safran’ın sağlıklı hücre gelişimi ve kanser hastalarında bu hücrelerin sağlığını devam ettirmesi üzerinde etkisi olduğu yönünde bazı araştırmalar mevcut ancak bitkinin hangi bileşeninin bunu sağladığı konusunda kesinleşmiş bir bilgi bulunmuyor. Kanserli hücre oluşumunu yavaşlatmasına dair yapılan çalışmalar “umut verici” olarak kabul edilse de daha pek çok araştırmaya ihtiyaç duyulmakta.
 Göz: Yapılan klinik araştırmalarda safran bitkisinin retinaya olan kan akışını arttırıcı özelliği ile retina hasarı, iskemik retinopati ve yaşa bağlı olarak gelişen makula dejenerasyonu tedavisinde kullanılabileceği yönünde sonuçlar elde edilmiş.
Safran çayı geleneksel olarak sedef hastalığı tedavisinde kullanılır. Gerçek safranın ağrıyı hafifletici ve enfeksiyonu önleyici özellikleri bulunmaktadır.
Kullanımı

Günlük kullanım 0.5 - 1 gr.
Toz ya da tel halinde satılır.
Ülkemizde safran yerine aspir denilen (yalancı safran) bitki satılmaktadır. Ancak aspirin aroması ve kokusu zayıf olduğu için gerçek safrandan ayırtedilebilir.
Toz halde satılan safranın sahte olma ihtimali fazladır.
Yine başka bir hile ağırlığını artırmak için bal ve yağ emdirilmesidir.
Amerikada safran satışı açıkta degil market yöneticisinin kasasında muhafaza edilerek peşin ödeme karşılığında yapılmaktadır.

Zararları ve Yan Etkileri

Fazla oranda kullanımı zehirleyicidir ve hayati tehlike taşır!
Böbreklere zarar verir.
Kanamaya neden olur.
Düşük yapma riski olduğundan hamile kadınlar kullanmamalıdır.
Belirli dozlar sağlık açısından tehlike yarattığından dolayı herhangi bir rahatsızlık için kişinin kendi başına kullanmaması yerinde olur.
gebelik ve emzirme gibi hassas dönemlerde tüketilmesi tavsiye edilmez. 

Serin, kuru ve loş bir yerde saklayınız.


Safran Çayı Nasıl Yapılır?

Safran çayının nasıl hazırlandığına geçmeden önce ülkemizde gerçek safran bulmanın zorluğundan biraz bahsedeyim. Aktarlarda “Alman safranı” veya “sarı safran” olarak satılan baharat genellikle zerdeçaldır. Zerdeçal, özellikle Hint ve Ortadoğu yemeklerinde sık sık kullanılır ve yemeğe verdiği sarı renkle ayırt edilebilir. Gerçek safran ise toz halinde değil, kurutulmuş olarak kırmızı uzun, iplik benzeri bir şekilde satılır. Bu kırmızı ipliklerin gramı 10-20 TL arasındadır ve her aktarda bulunmayabilir.  fotoğraflardan  gerçek safranın nasıl olması gerektiğini görebilirsiniz. Zerdeçal çayının da sağlığa pek çok faydası vardır ancak safrandan farklı bir bitkidir.

1 bardak safran çayı için 6-7 adet safran kullanabilirsiniz. Suyu kaynattıktan sonra 1-2 dakika soğumasını bekleyin ve safranı koyduğunuz bardağa dökün. Suyun rengi amber rengine dönene kadar bekleyin. Genellikle 5 dakika demlemek yeterlidir. Safran çayına çubuk tarçın ve/veya kakule atabilir, şekerle tatlandırabilirsiniz.


Bu sayfaları da ziyaret edebilirsiniz:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.